Как да вземем размерите си сами?!

конденз дограма

Дограми и конденз

28.04.2016

Бъди практичен с KÖMMERLING!

29.04.2016
  • Използвайте рулетка при взимането на размера, шивашкият метър не е подходящ за тази цел тъй като дава отклонения;
  • Премерете всички прозорци, дори и да ви изглеждат напълно еднакви;
  • Корнизът или релсата трябва да излизат поне по 10 см от всяка страна на прозореца за да може пердето или щората да се прибира добре и да се постигне максимално затъмняване;
  • Когато корниза се монтира на стената е добре да има поне 10-15 см над горния край на прозореца с оглед да се сведе до минимум влизащата светлина;
  • Ширината на пердето или щората се определя на база дължината на разстоянието, което желаете то да покрива (в общия случай това е дължината на вашите корниз или релса)
  • Височина на пердето или щората е дължината от горния до долния край на прозореца. Тя зависи от специфичните условия на прозореца, помещението или обзавеждането и може да бъде до и под перваза на прозореца или до земята.
  • 1. при височина до перваза се мери от релсата до 1 см над перваза;
  • 2. при височина под перваза се мери от релсата до желаното място, обикновено 10-15см под перваза;
  • 3. при височина до пода се мери до 3-4 см над пода.
  • Когато се мери за дължина(височина) на пердето или щората е желателно да се премери поне на 2-3 места – например в двата края и по средата  – понеже много често има разлики. За реална височина на пердето или щората вземаме най-малкия размер.

Взимане на размерите за корнизи и пердета

На пазара се предлагат различни видове корнизи, но най-общо можем да ги разделим на релсови и тръбни. Обикновено те се предлагат с готови размери на профилите. Ако тези размери не отговарят точно на вашия размер ви съветваме да вземете по-дълъг корниз и в последствие той да бъде отрязан /всички корнизи лесно се режат с ножовка/

Релсовите корнизи могат да бъдат изработени от алуминий или ПВЦ и най-често се монтират на тавана. Възможен е и монтаж на стената посредством Г-образни планки, което е удачно в по-частни случай и нестандартни прозорци.

Размерите:

Ширината на релсата най-често се взема от край до край на стената. Ако искате тя да обхваща само прозореца то е добре да се сложат завършващи ъгли за по-красив резултат. Ширината на пердето се изчислява на база дължината на релсата от край до край според предпочитания набор, ако има поставени завършващи ъгли и те трябва да се включат към размера.

Височината на пердето монтирано на релсов корниз се взема като се премери разстоянието от долният край на корниза (най-лесно е да вкарате рулетката в канала на релсата) до там до където ще стига пердето. Добре е да премерите и самата релса за да може да се направи декоративен руж на пердето, за случаите когато няма предвидена ниша за релсата или декоративен перваз (бленда) за прикриване на релсата.

Тръбни корнизи – те са изработени от различни материали – стомана, инокс, месинг, дърво, алуминий, ПВЦ (рядко). Най-често се монтират на стената над прозореца, но за някой модели се предлагат и трегери за монтаж на тавана.

Размерите:

Обикновено тръбните корнизи се поставят само над прозореца, като излизат от двете страни по 10-30 см. Ширината на пердето се изчислява на база дължината на корниза между накрайниците.

По правило височината на пердето се взема от долния край на халките (най-лесно е като закачите рулетката на някоя от халките). Ако пердето е със по-специфично ушиване – например с улей за нанизване директно на корниза, с коланчета или вградени пръстени – то височината се взема от горният край на корниза и трябва да се има в предвид и диаметъра на профила.

Взимане на размери за римски щори

Щорите могат да бъдат монтирани на дограмата, в нишата на прозореца или извън нея.

Щора в нишата

Ширина – премерете ширината на нишата на поне 3 места – в горния край където ще бъде монтиран механизма, в средата и долу. Взема се най-малкият размер за да може щората да се движи свободно.

Височина – премерете от горния до долния край на нишата(поне на 2 места)

Щора, покриваща нишата

Ширина – премерете нишата и добавете поне 10-15 см за да се достигне достатъчно покриване от двете страни на прозореца.

Височина – премерете от желаната позиция за монтаж на механизма до желаната дължина.

Щора на дограмата

Ширина – премерете ширината на светлия отвор на прозореца и добавете 6-8 см. Важно е да сe има предвид дали крилото е отваряемо и къде се намира дръжката. За отваряемите прозорци премерете от вътрешната страна на дръжката до 2-3 см от другата страна на крилото или средата на профила.

Височина – премерете крилото отгоре до долу.

Когато на прозореца Ви се монтират няколко щори за по-добър естетически ефект е важно да се направят така, че фиброшиповете да вървят на едно ниво. За тази цел премерете отваряемото крило от горе до долу – полученият размер се взема за височина на всичките щори.

Важно!!! Когато правите поръчка за пердета и корнизи, не забравяйте пак да обсъдите с Вашия консултант всички детайли около размерите, за да бъдат избегнати евентуални недоразумения и грешки.