Предимствата на PVC дограмата са, че има много малко топлоотделяне през профила, минимална поддръжка, не се нуждае от боядисване, има високи показатели на топло и шумоизолация и държи по-ниска цена от другите видове.

Съществуват много различни профили PVC . Повечето фирми твърдят, че най-скъпите профили са най-добри, но ние препоръчваме да се обърне по-голямо внимание на фирмата, която изработва дограмата, защото и от най-качествения профил може да се произведе лоша дограма, ако изработката и монтажа не са на професионално ниво.

Дебелината на стените оказва голямо влияние върху стабилността на дограмата и устойчивостта на измятане. Тя трябва да е минимум 3 мм.

Коефициент на топло преминаване представлява способността на дограмата да превежда топлина или големината на топлинните загуби – нещо, от което до голяма степен зависят сметките ни за отопление. Колкото по-малък е този коефициент, толкова по-голяма изолационна способност има дограмата и толкова по-малко ще бъдат загубите на топлина през прозореца.

Какво трябва да знаем за конденза?

При контакт с водните пари от въздуха със студени повърхности се образува конденз върху външните стени, ъглите или върху дограмата ; Помещения, в които е извършен строителен ремонт и не е изтекъл поне един летен сезон с активно проветяване, имат повишена влажност на въздуха; Бетонът е силно хигроскопичен материал, поради което при наличие на фуги и пукнатини има възможност влагата да бъде просмукана и да се появи на различни места; Газовите печки освобождават от 1,64 до 1,8 кг. вода при изгарянето на 1кг.газ пропан – бутан; Всеки човек отделя на нощ около 300 г. вода, която се абсорбира от текстила и мебелите и бавно се отдава на вътрешния въздух; Стайните цветя и сушенето на пране в жилището също отделят водна пара.

Как можем да избягваме от конденза?

Да се проветряват спалните по няколко пъти на ден за кратко време, но да се избягва дългото и постоянно проветряване, тъй като повърхностите (например стените) се охлаждат;Да се затварят вратите между помещения с голяма температурна разлика;Например през зимата да не се отваря вратата към неотопляема спалня към отоплявано помещение, за да не се кондензира влага; Да се проветряват мазетата през зимата, за да не се образуват мухъл и плесен; Вратите на баните да са затворени ;След душ банята трябва да се проверти директно навън или чрез вентилатора на отдушника; Да се монтират Външни Ролетни Щори; Да не се поставят шкафове и големи картини на външни стени без топлинна изолация.

Какво трябва да знаем за стъклопакетите?

Всички знаем, че профила заема много малка част от целия прозорец – около 20%. Останалата част е заета от стъклопакет. От там става основният топлообмен на прозореца. Много е важно какъв стъклопакет ще избере клиента.

Енергоспестяващото – К-стъкло представлява нискоемисионно стъкло /флоатно/ с електромагнитен или пиролитно нанесен слой метални окиси, който служи като екран и намалява процента на преминаване на дългите инфрачервени лъчи. Това намалява коефициента на топлопреминаване през стъклото /навън/, без да се ограничава пропускането на светлина. Покритието може да бъде меко /магнетронно/ или твърдо /пиролитно/. Главното действие с две думи е задържането на топлината в стаята.

Четири сезонното стъкло е това т.нар. „мултифункционално“ или „всесезонно“ стъкло, благодарение на което се наслаждавате на перфектна температура и светлина независимо от годишните времена.Функцията комфорт зима -лято поддържа приятна атмосфера през цялата година, а рефлекцията придава елегантен външен вид на всяко помещение.Изработено е чрез полагането на много фин прозрачен слой материали от метален произход върху прозрачно стъкло.Това покритие е с ниска проводимост и с двойно свойство: отразява високочестотната инфрачервена радиация, характерна за топлинната енергия и същевременно отразява голяма част от слънчевата енергия.Четири сезонното стъкло ви помага да пестите енергия и през лятото и през зимата. През лятото разходите за охлаждане намаляват с най-малко 40% през зимата разходите за отопление намаляват наполовина, в сравнение с обикновен стъклопакет.

Коефициент на топлопреминаване на стъклопакети:

Единично стъкло– U=5,9W/m2K
Стъклопакет бяло/бяло – U=2,9W/m2K
Стъклопакет бяло/цветно – 2,9W/m2K
Стъклопакет от бяло / КА – U=1,7W/m2k.
Стъклопакет бяло/Мултифункционално – 1,1W/m2K
Стъклопакет бяло/КА с газ аргон – U=1,5W/m2K
Троен стъклопакет с бяло/бяло/бяло – U=1,9W/m2K
Троен стъклопакет с бяло/бяло/КА – U=1,4W/m2K
Троен стъклопакет с бяло/бяло/КА с газ аргон – U=1,2W/m2K

Пропускливост на светлина:

Стъклопакет бяло/бяло – 91%
Стъклопакет бяло/КА – 82%
Стъклопакет бяло/цветно – от 40% до 60%
Стъклопакет бяло/Мултифункционално – 70%

Шумоизолация:

стъклопакет бяло/бяло – до 32 db
стъклопакет бяло/КА – до 33 db
стъклопакет бяло/цветно – до 32 db
стъклопакет бяло/Мултифункционално – до 30 db

Съществува метод, с който да проверите дали едно стъкло е нискоемисионно. Запалете запалка и доближете пламъка близо до стъклопакета, ако отражението на пламъка е двойно в два цвята, това е показател, че стъклото е със специално покритие. Ако отражението е единично, то стъклото е с непокрита повърхност.